Asigurare de locuință

Asigurare de locuință

19 februarie 2023 Asigurări locuințe 0
Distribuie pagina dacă ti-a fost de folos!

Loading

Conținutul articolului:

În acest material îți voi explica cu lux de amănunte tot ceea ce trebuie să știi despre asigurările de locuință. Voi clarifica împreună cu tine ambele tipuri de asigurări respectiv obligatorie și facultativă, importanța acestora, detaliile fiecăreia dintre ele astfel încât să înțelegi fiecare detaliu necesar informării tale și pregătirii pentru o achiziție informată a acestor tipuri de asigurări.

Atunci când ești informat corect poți să iei cele mai bune decizii! Asta este deviza noastră și scopul principal al portalului nostru înainte de a vinde. Considerăm că toți oamenii trebuie să cumpere o asigurare de locuință după ce știu foarte clar ce cumpără, ce își asumă, ce obligații și / sau răspunderi au prin realizarea sau prin nerealizarea unor acte, fapte sau acțiuni.

Dorința noastră nu este doar aceea de a oferi protecție financiară în fața riscurilor prin încheierea unor polițe de asigurare, ci și aceea de a educa proprietarii de locuințe cu privire la importanța asigurării pentru un viitor mai ușor de reconstruit după un risc asigurat.

Responsabilitatea noastră este educativă și are ca scop conștientizarea proprietarilor de locuințe, iar responsabilitatea ta ca proprietar de locuință este să te informezi și să te asiguri că dacă vine o acțiune neprevăzută asupra imobilului tău poți să refaci ceea ce s-a distrus.

Locuința este de regulă cea mai importanță achiziție a unui om în viața sa! Pentru foarte mulți dintre oameni este și cea mai valoroasă investiție realizată. Pentru marea majoritate a noastră înseamnă amprenta pusă de fiecare membru al familiei pentru realizarea unui cadru cât mai intim și plăcut. Fiecare contribuim la realizarea sau înfrumusețarea ei. Atunci când vii de la serviciu sau de la activitățile tale curente te lași cuprins de plăcerea relaxării și odihnei de acasă.


Gândește-te la următoarele scenarii ce se pot întâmpla oricăruia dintre noi și conștientizează fiecare punct ce urmează să îl descriu mai jos:

Scenariul – Locuința ta a luat foc pentru că:

 • ai uitat ceva în priză
 • ai uitat o lumânare aprinsă
 • a avut loc un scurt circuit al firelor de curent în perete sau într-o doză / priză / întrerupător datorită vechimii și a uzurii sau a unei erori de fabricație
 • vecinului tău i-a luat foc locuința
 • ai un vecin piroman
 • ai supărat pe cineva sau dai peste o persoană cu probleme psihice care îți incendiază direct sau indirect locuința
 • alte cauze directe sau indirecte care pot incendia locuința ta

DA! ȘTIU! TOȚI GÂNDIM AȘA!

NU MI SE POATE ÎNTÂMPLA MIE! SAU LASĂ CĂ MERGE ȘI AȘA FĂRĂ SĂ ÎNCHEI O ASIGURARE DE LOCUINȚĂ. OFF…ȘI LOCUINȚA A DEVENIT O POVARĂ PENTRU MINE? SĂ MAI CHELTUI ȘI PENTRU LOCUINȚĂ? NU E SUFICIENT CÂT CHELTUI PENTRU ASIGURĂRILE DE MAȘINĂ?

Cam așa gândim toți! Dar ai idee câți dintre cei care au avut daune regretă cu nu au avut o asigurare de locuință? Dacă o aveau suporta societatea de asigurare pagubele. Neavând trebuie să supoorte ei. Ia găndește-te dacă i-a fost distrusă total sau partial datorită uneia din aspectele semnalate mai sus?

CE AI FACE TU DACĂ ȚI S-AR ÎNTĂMPLA ȘI ȚIE?

TE-AI GANDIT VREODATĂ CUM AR FI VIAȚA TA DUPĂ CE AI TRECE PRINTR-O ASTFEL DE ÎNTÂMPLARE NEFERICITĂ?

PARTEA PROASTĂ ESTE CĂ NU POȚI SĂ O PREVEZI ÎNAINTE DE A SE ÎNTÂMPLA!

CE POȚI FACE ATUNCI? EVIDENT…TE ASIGURI…ÎNAINITE DE A SE ÎNTĂMPLA! FĂ DIN A TE ASIGURA UN PRINCIPIU SOLID DE VIAȚĂ!

DUPĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT E PRE TÂRZIU ȘI NU MAI POȚI FACE NIMIC. EȘTI PRACTIV BUN DE PLATĂ INDIFERENT CÂT VA COSTA…DACĂ O SĂ MAI AI DE UNDE SĂ PLĂTEȘTI!

Cum funcționează o societate de asigurare?

Există legislativ mai multe principii în baza căruia funcționează o societate de asigurare, iar unul dintre acestea este principiul solidarității.

Ce înseamnă acest principiu al solidarității?

Contribuim cu toții, beneficiem cu toții, în cazul unei întâmplări nefericite care a dus la producerea unui risc asigurat, indiferent de starea socială, de venituri sau de zona în care locuim. Pe acest principiu fundamental funcționează o societate de asigurare!

Protecția locuinței în fața unor întâmplări nefericite prevăzute în contractul de asigurare de locuință este o nevoie de bază, așa că societățile de asigurare au creat produse de asigurare necesare nevoilor tale ca proprietar de locuință din România

Ce tipuri de asigurări de locuințe există?

Există două tipuri de asigurări de locuință:

 1. Asigurare de locuință obligatorie PAD
 2. Asigurare de locuință facultativă

Cele două forme de asigurare vor fi descrise mai jos pentru ca tu să le înțelegi mult mai bine decât până acum și pentru a vedea ce poți solicita ca și beneficiar al unei asigurări de locuință în momentul în care ai un eveniment neplăcut prevăzut ca și risc asigurat în polița de asigurare.

Asigurare de locuință obligatorie PAD

Ce inseamnă o asigurare de locuință obligatorie PAD?

PAD – Polița de asigurare obligatorie de locuință împotriva dezastrelor naturale însemnă practic primul pas în asigurarea locuinței tale și este o asigurare obligatorie pentru construcțiile cu destinație de locuit aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice din mediul urban sau rural care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

Ce înseamnă PAID?

PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

PAID s-a constituit ca societate de asigurare prin asocierea a 12 societăți de asigurare care sunt acționari al PAID, respectiv: ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări. Conform prevederilor legislative, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor din România

Este obligatorie încheierea unei polițe de asigurare de locuință PAD?

Conform Legii 260/2008 este obligatoriu să îți asiguri construcția cu destinație de locuință împotriva dezastrelor naturale printr-o polița de asigurare obligatorie PAD.

Ce risc dacă dețin în proprietate o construcție cu destinație de locuit care nu are încheiată o asigurare PAD?

 • nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței cu o poliță de asigurare PAD constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.
 • în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008 nu vei obține nici un fel de despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.

Ce tipuri de locuință se asigură printr-o poliță de asigurare obligatorie PAD?

Prin PAD se asigură exclusiv construcțiile cu destinația de locuință, situate pe teritoriul României care sunt aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice din mediul urban sau rural care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

Ce tipuri de locuințe nu se asigură prin polița de asigurare obligatorie PAD?

Conform legislației în vigoare nu se pot asigura prin polița de asigurare obligatorie PAD următoarele:

 • anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată;
 • anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinței asigurate (garaje, magazii, șoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.)
 • instalațiile și amenajările speciale ale locuinței asigurate (piscine, saune, instalații solare sau eoliene, rampe auto etc.);
 • locuințele situate în zone cu interdicție de construire;
 • locuințele din clădirile expertizate de către experți tehnici atestați în condițiile legii, încadrate în clasa 1 de risc seismic
 • bunurile din interiorul locuinței

Atenție! Aceste restricții de acoperire au excludere oricare din riscurile incluse în polița PAD!

Cum sunt clasificate clădirile ce urmează a fi asigurate prin polița de asigurare obligatorie de locuință PAD?

În legea 260/2008 sunt prevăzute două tipuri de clădiri clasificate după materialele construite, respectiv:

 • locuințele de tip A care este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic;
 • louințele de tip B care este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

Care este suma asigurată ce urmează să o primesc în caz de daună pentru o asigurare de locuință obligatorie PAD?

În primul rând este necesar să înțelegi ce înseamnă suma asigurată pentru ca lucrurile să fie mult mai clare pentru tine. Suma asigurată este suma maximă pe care asigurătorul o poate plăti cu titlul de indemnizaţie de asigurare atunci când se produce o daună prevăzută în polita de asigurare la riscurile asigurate.

După cum am explicat mai sus la clasificarea locuințelor prevăzute în legea asigurărilor obligatorii de locuință, în funcție de tipul locuinței suma asigurată e reprezentată de echivalentul în lei al sumei de 20.000 EUR pentru locuințele „Tip A”, respectiv 10.000 EUR pentru cele „Tip B” sumă ce va fi calculată la cursul Băncii Naționale a României valabil la data încheierii asigurării obligatorii PAD

Ce se asigură prin polița de asigurare obligatorie PAD?

Polița de asigurare obligatorie de locuință PAD asigură următoarele riscuri asigurate:

 • cele trei riscuri principale, respectiv: cutremure de pământ, alunecări de teren și inundații, ca fenomene naturale produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural;
 • pagubele directe provocate locuinței, consecința indirectă a producerii riscurilor asigurate cum ar fi: incendiul, explozia ca urmare a producerii unui cutremur ori alunecări de teren;
 • pagubele indirecte provocate locuinței, consecința directă a producerii evenimentului asigurat, cu condiția ca daunele să fie confirmate de de autoritățile competente.

Ce nu se asigură prin polița de asigurare obligatorie PAD?

Există o serie de pagube care nu se asigură prin polița de asigurare obligatorie PAD, iar acestea sunt definite ân condițiile de asigurare și în legea 260/2008, iar acestea sunt următoarele:

 • daunele provocate bunurilor de orice fel, altele decât locuința asigurată
 • daunele provocate de inundații produse locuinței asigurate în timpul formării unor lacuri de acumulare sau de schimbarea artificială a cursurilor de apă;
 • daunele provocate de evenimentele asigurate din polița de asigurare obligatorie a locuinței asigurate, dacă aceste fenomene au fost prilejuite, înlesnite ori agravate de săpături sau lucrări edilitare de orice fel, lucrări de prospecțiuni, explorări ori exploatări miniere sau petroliere, la suprafață ori în profunzime;
 • daunele provocate de tasarea (lăsarea) terenului de fundație a locuinței asigurate;
 • daunele provocate de formarea de crăpături în terenul de fundație sau în terenul din preajma clădirii locuinței asigurate, datorită variației de volum a terenului, ca urmare a contracției/dilatării produse de îngheț/dezgheț;
 • daunele provocate terenului care împrejmuiește locuința asigurată și care nu este asociat noțiunii de locuință și nu face obiectul asigurării.

Ce obligații am în cazul achiziționării unei polițe de asigurare obligatorie PAD?

 • să ai încheiată câte o asigurare obligatorie de locuință obligatorie PAD pentru fiecare locuință deținută în proprietate, iar la expirarea valabilității acestora, să le reînnoiști;
 • în cazul vânzării locuinței asigurate, să predai polița de asigurare obligatorie de locuință obligatorie PAD noului proprietar având obligația de a notifica achiziția în 5 zile asigurătorului care a eliberat PAD;
 • să întreții corespunzător locuința asigurată, în scopul prevenirii producerii ori apariției oricărui eveniment asigurat;
 • să răspunzi în scris la solicitările PAID cu privire la împrejurările producerii evenimentului asigurat în cazul unei daune la lucuința asigurată prin polița de asigurare obligatorie PAD și să te conformezi recomandărilor PAID;
 • să înștiințezi imediat producerea evenimentului asigurat din polița de asigurare obligatorie PAD a organelor abilitate potrivit legii (unitățile de pompieri, poliție, primăria localității etc.), cerând întocmirea de acte cu privire la cauzele și împrejurările producerii sau apariției evenimentului la locuința asigurată, daunele provocate, precum și precizarea vinovaților de eventuala mărire a pagubei și să le prezenți PAID;
 • să înștiințezi imediat în scris PAID ori asigurătorul care a eliberat polița de asigurare obligatorie PAD despre producerea riscului asigurat, precizând seria, numărul și data emiterii poliței, daunele suferite și mărimea probabilă a daunei;
 • să faci dovada dreptului de proprietate sau de administrare asupra locuinței asigurate prin polița de asigurae obligatorie PAD.

Cât costă o asigurare de locuință obligatorie PAD?

Prețul unei asigurări de locuintă obligatorie PAD este de 20 EUR pentru locuințele de „Tip A”, respectiv 10 EUR pentru locuințele de „Tip B”.

Cum pot sa reziliez contractul de asigurare a locuinței PAD?

Polița de asigurare obligatorie PAD nu poate fi reziliată. Dacă vinzi locuința polița de asigurare PAD rămâne în vigoare pe întreaga perioadă de valabilitate.

Asigurări de locuințe facultative

Când începe acoperirea asigurării de locuință?

În cazul polițelor noi, asigurarea începe din a cincea zi de la data plății primei de asigurare și încheierii contractului de asigurare de locuință.

În cazul polițelor care se reînnoiesc, asigurarea începe din ziua următoare celei în care s-a plătit prima de asigurare și încheiat contractul de asigurare, dar nu mai devreme de ora 0,00 a zilei următoare celei în care încetează vechiul contract.

Când încetează acoperirea asigurării de locuință?

Asigurarea încetează la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate înscrise în polița de asigurare de locuință sau anterior acestei date în momentul în care construcția asigurată își pierde integral destinația de locuință ori bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie. În aceste situații prima de asigurare nu se restituie asiguratului.

Ce îți recomandăm noi?

Comandă asigurările de locuință atât cea obligatorie cât și cea facultativă pentru a fi liniștit! Dezastrele naturale reprezintă riscuri extreme, care se pot produce în orice moment și fără niciun avertisment, iar pagubele materiale ca urmare a riscurilor de incendiu, explozie, fenomene naturale, spargerea țevilor, ditrugerea aparatelor electronice și electrocasnice din cauza fluctuațiilor de curent din rețelele de distribușie electrică, furtul, vandalismul precum și celelalte riscuri prevăzute în asigurarea facultativă pot fi semnificative și unele chiar își pot distruge bunurile sau locuința în totalitate.

Frecvența fenomenelor naturale devine din ce în ce mai mare asigurarea locuinței devine o necesitate ca măsură de protecție financiară a ta și a familiei tale, pierderile materiale suferite vor putea fi recuperate mai rapid, cu un efort financiar minim.

Când și cum plătesc o asigurare de locuință?

Plata primei de asigurare se face integral și anticipat, în numerar sau prin virament bancar în contul societății de brokeraj care eliberează asigurarea și reprezintă echivalentul în lei, la cursul Băncii Naționale a României valabil la data efectuării plății a primei de asigurare stabilită de asigurator pe polița de asigurare

Despre autorul postării:


Distribuie pagina dacă ti-a fost de folos!

 

Ai nevoie de ajutor?