Insolvență urmată de faliment Euroins! 3 variante! Ce aleg?
Ai asigurare încheiată la Euroins? Vrei să o denunți și să comanzi o altă asigurare RCA online ieftină?
- Tarife RCA online de la toate societățile de asigurare
- Livrarea poliței de asigurare prin E-mail, după efectuarea plății
- Plata securizată cu cardul bancar sau prin transfer bancar
- Asigurare RCA online de la 1 Lună până la 12 Luni
- Fără costuri suplimentare
Cuprinsul articolului:
Trebuie să intru în panică? Trebuie să faci ceva urgent?
NU! NU TREBUIE SĂ FACI NIMIC DEOCAMDATĂ!
Polițele de asigurare rămân valabile timp de 90 zile după declararea falimentului în instanță cu sentință irevocabilă și definitivă, iar eventualele daunele provocate pe asigurarea ta de la Euroins vor fi suportate de FGA – Fondul de garantare a asiguraților, conform legislației în vigoare.
În paragrafele următoare îți voi explica pas cu pas procedura de insolvență urmată de faliment Euroins, ce ar fi interesat să o urmărești pentru a afla exact ce ai de făcut dacă ai o asigurare la Euroins sau dacă ești lovit de un asigurat Euroins.
Care este procedura de insolvență a societății de asigurare urmată de faliment Euroins?
O societate de asigurare poate da faliment din mai multe motive, pe care nu o să le expun aici, însă cele mai multe societăți din domeniul asigurărilor intră într-o astfel de procedură când nu mai pot avea acoperire pentru despăgubirile daunelor pe o anumită perioadă de timp stipulată în legislația asigurărilor sau din alte motive foarte bine întemeiate.
Până să ajungă la falimentul propriu-zis, ca și în cazul societății de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, orice societate de asigurare trece prin mai multe etape cronologice enumerate mai jos, respectiv:
- Retragerea autorizației de funcționare și de emitere a asigurărilor este primul demers ce se realizează de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, care este instituția Statului Român ce are atribuții pe linie de control al societăților de asigurare, instituție care a retras această autorizare prin Decizia nr. 262/17.03.2023 în ceea ce privește societatea de asigurare Societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.;
- Promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment a societății de asigurare şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societății de asigurare propusă pentru procedura de faliment timp de 60 zile, perioadă în care FGA va trebui să preia și să trimită dosare de daună tot către FGA pentru despăgubirea ulterioară.
- Pornirea plăților de către FGA, din disponibilitățile sale, în vederea achitării sumelor cuvenite asiguraților care au solicitat plata daunelor, se va efectua conform legislației în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei ASF de retragere a autorizației societății de asigurare și de promovare a cererii de deschiderea a procedurii de faliment
- Deschiderea procedurii de faliment al societății de asigurare care se decide în instanța de judecată, după ce sentința rămâne irevocabilă și definitivă care poate să dureze între 3 – 6 luni (după cum s-a văzut în istoricul societăților de asigurare falimentare din România)
- Valabilitatea polițelor de asigurare după declararea falimentului oricărei societăți de asigurare stipulată în legislația de profil, care este de încă 90 zile de la data declarării falimentului în justiție prin sentință irevocabilă și definitivă, până să fie reziliată polița de asigurare în mod automat. Până la acest termen polița de asigurare încheiată la societatea de asigurare falimentară produce efecte, adică este valabilă, rezilierea poliței de asigurare de către asigurat nefiind obligatorie până la acest termen.
Ai făcut o asigurare sau ai o daună cu un asigurat vinovat de producerea accidentului rutier ce are asigurare la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins?
Ești derutat și nu ști ce ai de făcut? Există situații neplăcute pentru asigurați cum ar fi:
- ai o asigurare emisă la o societate de asigurări care intră în procedură de insolventă urmat de faliment, după decizia irevocabilă și definitivă a instanței de judecată
- ai o daună cu un șofer vinovat de producerea accidentului ce este asigurat al unei societăți de asigurare care este în procedură de insolvență urmat de faliment
Dat fiind faptul că aceste insolvențe și falimentări creează neliniște în rândul șoferilor o să explic cât mai clar ce se poate face astfel încât să cunoști ce variante ai în ambele situații.
În presă se difuzează diferite materiale din care asiguratul nu mai știe ce să creadă sau habar nu are ce are de făcut, de aceea o să explic în detaliu tot acest fenomen: INSOLVENȚĂ URMAT DE FALIMENT EUROINS și ce este de făcut în orice situație ce derivă acestui fapt neplăcut.
Această situație naște o serie de întrebări normale pentru asigurații care au încheiat polițe de asigurări la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, lucru nedorit nici de ei nici de intermediarii asigurărilor respective, ambii fiind de bună credință, unul în calitate de cumpărător iar celălalt în calitate de vânzător, fără ca nici unul dintre ei să știe ce va urma să se întâmple cu societatea de asigurare, după o perioadă de timp.
ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis în data de 17 Martie 2023, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societății de asigurare Euroins. Astfel, societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, va intra în mai multe etape conform legislației în vigoare, etape ce vor fi enumerate în paragraful următor.
Ai o poliță emisă la societatea de asigurare care a intrat în insolvență urmată de faliment, Euroins? Află care sunt cele 2 opțiuni existente în acest caz!
După retragerea autorizației de funcționare, de către ASF, a societății de asigurare intrată în procedură de insolvență urmată de faliment Euroins, asigurații au două opțiuni în ceea ce privește asigurările emise de societate, respectiv:
Opțiunea 1 – Folosirea asigurării în continuare până la termenul maxim prevăzut în lege
Asigurații care au poliţe RCA la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asiguraţi până la data stipulată în legislație și explicată detaliat în următorul paragraf.
Dacă alegi această opțiune trebuie să ai în vedere faptul că polițele RCA ale societății de asigurare căreia ASF i-a retras autorizația de funcționare și a propus declararea falimentului vor rămâne totuși, în vigoare, încă 90 de zile de la momentul în care Instanța decide deschiderea procedurii de faliment moment în care polițele de asigurare încetează de drept, iar asigurații trebuie să încheie alte asigurări, la alţi asiguratori.
Încheierea unui alt contract de asigurare la un alt asigurator trebuie derulată în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asocietatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins.
De asemenea despăgubirea maximă ce se va acorda în caz de daună pe polițele ce vor rămâne în vigoare și vor fi despăgubite de FGA va fi de maximul 500.000 lei / daună conform legislației în vigoare, iar tot ceea ce depășește această sumă va fi suportat de către asigurat din buzunarul propriu. Prin urmare atenție mare la dauna totală, care poate fi mult mai mare decât această sumă maximă despăgubită de FGA.
Când expiră de drept polițele RCA la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, dacă asigurații nu le-au denunțat?
În cazul declarării falimentului societății de asigurare Euroins, toate poliţele de asigurare și riscurile daunelor de pe aceste polițe vor fi preluate de către FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților) și vor fi valabile până la expirarea lor, dar nu mai mult de 90 de zile de la pronunțarea hotărârii definitive și irevocabile a falimentului de către instanța de judecată.
La 90 de zile după rămânerea irevocabilă și definitivă a sentinței instanței de judecată a procedurii de faliment expiră în mod automat toate polițele de asigurare emise de societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, ele nemaifiind valabile chiar dacă au data de expirare scris e polița de asigurare după acest termen.
Practic, după scurgerea celor 90 zile, dacă ai asigurare la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins vei fi obligat conform legii să închei o altă poliță de asigurare RCA la altă societate de asigurare și poți recupera banii de la FGA pentru lunile rămase nefolosite a asigurării tale.
Opțiunea 2 – Restituirea asigurării prin denunțarea polițelor de asigurare, asigurații având dreptul să își primească banii înapoi pentru lunile în care asigurarea nu a fost folosită
Denunțarea contractului de asigurare de către una dintre părți se poate efectua numai cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 20 de zile calculate de la data primirii notificării de către cealaltă parte.
Dreptul la denunțul poliței de asigurare și recuperarea banilor de pe asigurare de la Fondul de Garantare a Asiguraților pentru societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins începe de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei Autoritătii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023.
Este important ca toți asigurații care doresc să denunțe contractul de asigurare încheiat cu societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins trebuie să se adreseze Fondului cu o cerere de plată/ restituire primă, chiar dacă au formulat cerere de despăgubire la asigurator.
Pași de urmat pentru denunțarea polițelor de asigurare la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins și la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților:
- Transmiteți o solicitare de denunțare la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins: reziliere@euroins.ro unde în titlul mail-ului trebuie să se regăsească textul următor: Denunțare asigurare numărul poliței, iar la subiect: Datele personale ale asiguratului, urmat de textul solicit denunțarea poliței conform condițiilor legale în vigoare. Aceste denunțări se fac doar de către asigurați, de pe adresa de e-mail proprie, dar o să vă îndrum pas cu pas și vă ajut cu realizarea și trimiterea documentelor.
- Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – Anexa nr. 9 (model prevăzut în Norma 24/2019) sau prin completarea online Formularul privind acordarea restituirii de primă;
- Cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor– Anexa nr. 10 (model prevăzut în Norma 24/2019) sau prin completarea online Formularul privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor.
- Formularele completate vor fi transmise la adresa cerere.plata@fgaromania.ro .
Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:
- Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
- Copie act identitate
- Copie poliță de asigurare;
- Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate
- Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;
Formularele completate împreună cu documentele solicitate vor fi transmise la adresa cerere.plata@fgaromania.ro, iar FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.
Până când pot fi depuse cererile de despăgubire la FGA pentru polițele de asigurare încheiate la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins?
Dacă ai o poliță de asigurare în vigoare de la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, este important de precizat faptul că, la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului, expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire.
Ai avut o daună cu un asigurat al societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins? Ce trebuie să faci?
Cei care a fost accidentat de un asigurat care are asigurarea la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins și care trebuie să recupereze bani după un accident auto trebuie să depună o cerere în acest sens la Fondul de Garantare a Asiguraților în termen maxim de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a cererii de intrare în infolvență.
Varianta 1 – Dacă dosarul de daune a fost deschis la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins atunci trebuie să aștepți până când FGA va prelua toate dosarele de daună în inventariere, după care poți depune cererea de plată.
Varianta 2 – Dacă dosarul de daune nu a fost încă deschis la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins atunci FGA va prelua acest demers. și va trebui să trimiți acesteia documentele de avizare a daunei.
Șoferul păgubit, care a fost lovit într-un accident de un asigurat la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, trebuie însă să depună un dosar cu mai multe documente:
- Anexa nr. 7 – CERERE deschidere dosar daună (model prevăzut în Norma 24/2019) sau prin completarea online a Formularului privind deschiderea dosarului de daună;
- Anexa nr. 8 – DECLARAȚIE privind evenimentul completată și semnată (model prevăzut în Norma 24/2019).
- Copie după contractul de asigurare a vehiculului vinovat
- Copie după cartea de identitate și permisul de conducere ale conducătorului auto care a suferit pierderea
- Copie după certificatul de înmatriculare al vehiculului care a fost avariat
- Copie după certificatul de înmatriculare al vehiculului asigurat, în cazul contractelor de asigurare opțională
- Soluționarea pe cale amiabilă a accidentului sau Raportul emis de Poliție/Anexa 2 Procură/împuternicire acordată persoanei care deschide dosarul de daună, semnată și ștampilată, dacă persoana vătămată este persoană juridică, sau împuternicire notarială, dacă persoana vătămată este persoană fizică
- Procură/împuternicire de la societatea de leasing, dacă vehiculul avariat este deținut de o societate de leasing
- Fotografii digitale ale vehiculului/bunului avariat, în cazul în care solicitările sunt trimise prin e-mail
- Cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor– Anexa nr. 10 (model prevăzut în Norma 24/2019) sau prin completarea online Formularul privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor, trebuie însoțită de documente justificative care să ateste producerea evenimentului și suma solicitată
Formularele completate vor fi transmise la adresa cerere.plata@fgaromania.ro .
Ghidul ASF privind modul de abordare al asiguraților sau al celor care au daune cu asigurații de la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins
Ghidul celor care au daune cu asigurați ai societății de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins poate fi descărcat apăsând acest link: https://asfromania.ro/uploads/articole/attachments/6419888cab0be035428075.pdf
Datele de contact și programul de lucru al Fondului de Garantare a asiguraților FGA este următorul:
Dacă ai încheiat o asigurare la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins și ai de denunțat o poliță de asigurare sau ai avut un accident cu un asigurat care are asigurarea încheiată la Euroins și vrei să iei legătura cu FGA, îți las mai jos datele de contact pentru o interfațare cât mai simplă.
Adresa:
- Str. Vasile Lascăr, nr. 31, București, S2, România
- +4021.201.10.60
Relații cu Publicul:
- Luni-Joi : 10:00 – 12:00 / 14:00 – 17:00,
- Vineri : 10:00 – 14:00,
- Sâmbătă, Duminică: ÎNCHIS
Recomandare! Ar fi indicat să o iei în calcul…
ATENȚIE! Pentru a evita problemele cu daunele asiguraților ale societății de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins, recomandăm ca la cumpărarea unei alte polițe RCA să soliciți și clauza de decontare directă ce poate fi emisă doar la reînoirea asigurării poliței de asigurare RCA pentru ca în caz de daună, despăgubirea să poată fi achitată de societatea de asigurare unde se încheie asigurarea indiferent unde are vinovatul asigurare.
Practic, în caz de daună, dacă vinovatul are o poliță de asigurare RCA încheiată la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins și tu ai o asigurare RCA cu decontare directă, în loc să mergi la societatea de asigurare a vinovatului unde să treci prin procedura anevoioasă și de durată prin FGA vei merge la societatea ta de asigurare care te va despăgubi și va face ea toate demersurile cu FGA.
Astfel vei evita toată procedura anevoioasă și de lungă durată, problema daunei tale se va rezolva în câteva zile și nu mai ai bătăi de cap că nu îți intră banii sau să aștepți după despăgubire cu lunile sau chiar cu anii.
Atenție! Clauza de decontare directă nu poate fi achiziționată ulterior emiterii poliței de asigurare RCA. Ea se va putea achiziționa doar la emiterea asigurării RCA.
Vrei să denunți asigurarea ta încheiată la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins și ai nevoie de ajutor?
Ai o asigurare încheiată la societatea de asigurare intrată de curând în insolvență urmată de faliment Euroins ce dorești să o denunți?
Sună pentru ajutor sau ne poți contacta prin orice formă prin secțiunea contact
0728987803
Ai asigurare încheiată la Euroins? Vrei să o denunți și să comanzi o altă asigurare RCA online ieftină?
- Tarife RCA online de la toate societățile de asigurare
- Livrarea poliței de asigurare prin E-mail, după efectuarea plății
- Plata securizată cu cardul bancar sau prin transfer bancar
- Asigurare RCA online de la 1 Lună până la 12 Luni
- Fără costuri suplimentare
Despre autorul postării:
eurpons faliment faliment euroins insolventa insolventa euroins