Contact:

CIRCULI FĂRĂ ASIGURARE RCA? VEZI CE RISCURI ÎȚI ASUMI! NU ESTE VORBA NUMAI DE AMENDĂ!

Acest material a fost creat pentru a fi luat în seamă de toți șoferii care circulă fără o asigurare RCA, întrucât pentru unii poate fi un material informațional, pentru alții poate fi un material educativ. Pentru alții poate fi un material care îi poate scuti de o serie de probleme financiare majore.

recomandare: evită problemele…nu intra în ele!

Practica noastră în materie de asigurări vede și ceea ce i se întâmplă șoferului care nu are încheiată asigurarea RCA după momentele nefericite! Așa că este foarte util a ne lua în seamă! Valoarea sfaturilor noastre le vei sesiza doar după acele momente nefericite, dacă vei ignora acest articol

DACĂ CIRCULI PE DRUMURILE PUBLICE SAU STAȚIONEZI ÎN LOCURI PUBLICE ȘI NU AI O ASIGURARE RCA, ACEST MATERIAL ESTE PENTRU TINE!

Majoritatea soferilor care circulă fără a fi asigurat RCA consideră că pot să primească doar amendă, pentru lipsa asigurării RCA. Lucrurile nu stau deloc așa, ideea sau punerea în aplicare a acesteia fiind greșită.

Problemele sunt mult mai multe și mult mai grave decât cred șoferii care vor să să ocolească legea. Unii șoferi nu încheie o asigurare RCA pentru mașină, mergând, probabil, pe ideea sau principiul că amenda este mai mică decât asigurarea.

Conform statisticilor măsurate de instituțiile statului, care au acces la bazele de date concrete, sunt soferi care nu au asigurarea RCA încheiată,mergând pe ideea că MERGE ȘI AȘA. Acest concept este periculos atât pentru șofer cât și pentru ceilalți participanți la traficul rutier, iar noi o să îți explicăm și de ce afirmăm cu tărie asta.

CUM COMAND ASIGURAREA RCA?

Poți să comanzi asigurarea RCA apelându-ne la numărul de contact de mai jos sau poți să comanzi online fără a te mai deplasa la sediu.

Comanzi direct din confortul casei tale, a biroului unde îți desfășori activitatea sau de unde dorești. Apasă pe butonul de mai jos, urmând ca asigurarea să îți fie transmisă pe mail, whatsapp sau alte rețele sociale!

ESTE BINE SĂ RĂMÂNĂ DOAR LA NIVEL DE IDEEA LIPSA POLIȚEI DE ASIGRARE RCA!

De multe ori șoferilor li se înfiripează doar ideea de a nu încheia o poliță de asigurare RCA. Noi sperăm să rămână la nivel de idee, deoarece punerea ei în practică este foarte periculoasă pentru toată lumea. Șoferii care o pun deja în practică au impresia că au dreptate deoarece nu cunosc prevederile legislative. Din păcate autoritățile pun în practică legislația indiferent de părerea șoferilor neasigurați.

Materialul este foarte complex și încercăm să acoperim fiecare variantă, folosită de șoferi ca motiv pentru lipsa unei polițe de asigurare RCA, rezultată din practica în materie de asigurări. Sperăm să schimbăm idei sau practici în bine și să ferim pe toată lumea de necazuri. În oricare din situațiile de mai sus și de mai jos se crează probleme majore tuturor, începând de la cel care nu are o asigurare RCA continuând cu toți cei implicați în exemplele practice expuse.

MOTIVELE INVOCATE DE MULȚI ȘOFERI PENTRU LIPSA POLIȚEI DE ASIGURARE SUNT FĂRĂ TEMEI LEGAL

Șoferii care ajung să fie nevoiți să scoată polița de asigurare RCA, pentru diferite motive cum ar fi: controlul polițiștilor sau accidente rutiere, născocesc tot felul de crezuri personale. Aceste crezuri nu au temei legal, dar sunt documentate pe facebook sau alte rețele sociale cu alte persoane care nu au cunoștințe în domeniul legislativ sau al asigurărilor. Șoferii care nu își încheie asigurările obligatorii au tot felul de motive, care din păcate sunt în contradicție cu prevederile legale.

CELE MAI DES ÎNTÂLNITE MOTIVE ALE ȘOFERILOR

Motivele șoferilor sunt nenumărate și o să enumerăm câteva dintre cele mai des întâlnite:

  • nu am știut de această prevedere legislativă – acest motiv nu va fi luată în seamă de nici o autoritate a statului sau de vreo firmă de asigurare RCA. De ce? Întrucât articolul 5 din Constituția României prevede: „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie“
  • nu voi fi prins de polițiști în trafic – șoferul neluând în calcul controlul de rutină sau filtrele poliției cu ocazia acțiunilor pe diferite teme. Aceste acțiuni ale polițiștilor se efectuează prin Planuri de acțiune având ca scop verificarea polițelor de asigurare RCA și a celorlalte acte necesare șoferilor auto. Exemple de tematici pentru planurile de acțiune sunt: circulația noaptea, în wekeend-uri, ziua, șoferi de profesii liberale: taximetriști, transport alternativ, școli șoferi, transport persoane, transport mărfuri, moto, scanare în trafic în oraș sau în afara orașului, material lemnos, material periculos, etc.
  • nu voi face accident rutier pentru că eu conduc excelent și voi avea grijă să feresc pe toată lumea șoferul neștiind că uneori nu poți să eviți toate accidentele. De asemenea șeferii neasigurați nu iau în calcul faptul că nu trebuie neapărat ca el să producă un accident rutier ca să ajungă să fie nevoit să prezinte o poliță de asigurare RCA. Pur și simplu poate fi implicat într-un accident rutier provocat din vina altcuiva și i se va cere asiguarea obligatorie.

CUM COMAND ASIGURAREA RCA?

Poți să comanzi asigurarea RCA apelându-ne la numărul de contact de mai jos sau poți să comanzi online fără a te mai deplasa la sediu.

Comanzi direct din confortul casei tale, a biroului unde îți desfășori activitatea sau de unde dorești. Apasă pe butonul de mai jos, urmând ca asigurarea să îți fie transmisă pe mail, whatsapp sau alte rețele sociale!

ATENȚIE LA ULTIMUL ASPECT! NU TREBUIE NEGLIJAT DELOC!

Toate aspectele vor fi explicate pe îndelete conform legislației în vigoare. Te rugăm să fi atent în special la ultimul aspect care trebuie analizat cu maximă atenție deoarece nimeni (nici măcar un polițist) nu ar trebui să își permită să nu aibă o asigurare RCA. Riscurile sunt prea mari și pagubele materiale pot fii de ordinul sutelor de mii de euro.

DA AI CITIT BINE, NU ESTE O GREȘEAȘĂ…SUTE DE MII DE EURO….REPET CA SĂ NU UIȚI SUMA ACEASTA…ȘI CULMEA AM AVUT DEJA 2 CAZURI…IAR ACEI OAMENI AR FI DORIT SĂ AIBĂ O ASIGURERE RCA LA MOMENTUL NEFERICIT

POLIȚIA ROMÂNĂ NU POATE VERIFICA ASIGURAREA RCA? ACEST MOTIV ESTE UN MIT FALS! POATE ORICINE! CHIAR ȘI TU!

Orice persoană poate verifica existența unei polițe de asigurare RCA a oricărei mașini din România. Există un site care are în spate o bază de date, unde chiar și tu poți să verifici dacă o mașină are o asigurare RCA. Polițiștii pot verifica instant acest lucru intrând pe acel site unde introduc numărul de înmatriculare și văd dacă mașina este asigurată.

Aaaa…și încă ceva! Poliția a dezvoltat deja o aplicație care verifică in cateva secunde după o poză sau o filmare dacă ai asigurare RCA. Aplicația este în corelare cu baza de date CEDAM a asigurărilor din România. Prin urmare vei fi prin în câteva secunde dacă te verifică polițiștii.

Nu crezi că poți vedea dacă o mașină are o asigurare RCA? Nici o problemă! Poți verifica și tu! Ai mai jos link-ul așa că intră pe site și verifică!

VERIFICĂ POLIȚA DE ASIGURARE RCA AICI!

CUM COMAND ASIGURAREA RCA?

Poți să comanzi asigurarea RCA apelându-ne la numărul de contact de mai jos sau poți să comanzi online fără a te mai deplasa la sediu.

Comanzi direct din confortul casei tale, a biroului unde îți desfășori activitatea sau de unde dorești. Apasă pe butonul de mai jos, urmând ca asigurarea să îți fie transmisă pe mail, whatsapp sau alte rețele sociale!

CE AMENDĂ POȚI LUA DACĂ CIRCULI FĂRĂ ASIGURAREA RCA? CE ALTE SANCȚIUNI COMPLEMETARE ÎȚI POATE APLICA POLIȚIA ROMÂNĂ DACĂ CIRCULI PE DRUMURILE PUBLICE ȘI NU EȘTI ASIGURAT?

Conform Legii nr. 132 / 2017, articolul 37, alineatul 9, amenda contravențională pentru lipsa unei polițe de asigurare RCA este între 1.000 și 2.000 de lei. Ca măsură complemetară ți se va reține talonul (certificatul de înmatriculare al mașinii) și plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

”Alineatul (9) spune următoarele:

Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției”.

Măsurile complementare ce vor fi luate de polițist la momentul constatării, conform OUG 195 / 2002 art. 112 litera s și art. 112 alin (2) sunt:

  • reținerea certificatului de înmatriculare / înregistrarepolițistul rutier eliberează conducătorului auto o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, talonul mașinii (certificatul de înmatriculare) va fi restituit în momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării – rezultând faptul că vei fi obligat să închei polița de asigurare RCA ca să poți ridica talonul mașinii de la Poliție;
  • reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare / înregistrare odată cu reținerea certificatului de înmatriculare / înregistrare.

ȘI ASTA NU E TOT! VEZI CE MĂSURI DRASTICE VOR MAI FI LUATE ÎMPOTRIVA TA!

Mai mult, dacă polița ta de asigurare RCA a expirat de mai mult de 3 luni de la data constatării de către polițist există posibilitatea suspendării posibilității înmatriculării / înregistrării vehiculul

Dacă deținătorul vehiculului prins fără asigurare nu face dovada asigurării acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicării măsurii prevăzute anterior, Poliția Română dispune radierea din evidența a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.

EȘTI IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER ȘI NU AI ASIGURARE RCA. CE ȚI SE VA ÎNTÂMPLA?

  • NU SE POATE ÎNCHEIA CONSTATARE AMIABILĂ pentru că nu există o asigurare RCA pentru unul din șoferi, prin urmare trebuie să mergi la Poliție pentru constatarea accidentului unde cu siguranță vei fi sancționat contravențional pentru lipsa asigurării, ocazie cu care vei rămâne și fără talon / numere. Pentru a le lua înapoi va trebui să faci imediat o asigurare RCA conform legislației în vigoare pe care va trebui să o prezinți la Poliție.
  • DACĂ EȘTI IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER ȘI NU AI ASIGURARE RCA EȘTI BUN DE PLATĂ INDIFERENT A CUI A FOST VINA. Prin urmare vei suporta costurile reparațiilor ambelor mașini implicate în accident deoarece este interzisă circulația pe drumurile publice fără a avea o poliță de asigurare RCA. Dacă mașina ta costă de exemplu 40.000 eur și ai un accident rutier cu o mașină de 70.000 euro…PAGUBA TA SE RIDICĂ LA PESTE 100.000 EURO….

CUM COMAND ASIGURAREA RCA?

Poți să comanzi asigurarea RCA apelându-ne la numărul de contact de mai jos sau poți să comanzi online fără a te mai deplasa la sediu.

Comanzi direct din confortul casei tale, a biroului unde îți desfășori activitatea sau de unde dorești. Apasă pe butonul de mai jos, urmând ca asigurarea să îți fie transmisă pe mail, whatsapp sau alte rețele sociale!

POLIȚA DE ASIGURARE RCA ESTE OBIGATORIE CHIAR ȘI ÎN SITUAȚIA ÎN CARE VEHICULUL NU ESTE FOLOSIT

DA, ai citit bine! Este obligatoriu a avea RCA chiar dacă nu folosești vehiculul!

Această prevedere legislativă este stipulată atât în OUG 195/2002- Codul Rutier cât și în Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie la art. 3 – Obligativitatea încheierii contractului RCA. Acest articol din lege prevede că persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România au obligaţia să se asigure printr-o poliță de asigurare RCA pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule.

Prin urmare dacă mașina ta staționează în parcare și este lovită de o altă mașină ți se va cere polița de asigurare RCA, iar dacă nu ai asigurare RCA ești bun de plată.

EXCEPȚII DE LA OBLIGAȚIA ÎNCHEIERII CONTRACTULUI UNEI ASIGURĂRI RCA

Conform art. 4 din Legea 132/2017 nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal. Pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ

ȘTIAI CĂ POȚI SUSPENDA CONTRACTUL DE ASIGURARE RCA LA CEREREA TA ÎN CALITATE DE ASIGURAT?

Conform prevederilor art. 6, alin (6) și (7) din Legea nr. 132 / 2017 contractul de asigurare RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului, conform prevederilor legale. Asigurarea mai poate fi suspendată pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligația depunerii plăcuțelor de înmatriculare / înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

Asiguratul are obligația ca, pe toată durata suspendării contractului de asigurare RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligații este asimilată cu încălcarea obligației de asigurare și neîndeplinirea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare și se sancționează contravențional conform art. 37 alin. (9) cu amendă.

În plus, dacă asiguratul nu imobilizează vehiculul într-un spațiu privat, pe lângă amenda contravențională autoritățile ar putea chiar decide confiscarea vehiculului, dacă aceasta este parcat pe domeniul public, fiind considerat bun abandonat.

CE SPUI DE TOATE ASTEA? ÎȚI MAI PERMIȚI SĂ NU AI O ASIGURARE RCA?

Dacă nu ai o asigurare RCA fă-o rapid! Acesta este sfatul cel mai bun. Indiferent de costuri mai bine o faci decât să risti un accident rutier provocat din vina ta sau a altuia. Te va costa poate înzecit sau însutit mai mult un eveniment nefericit decât polița de asigurare RCA.

CUM COMAND ASIGURAREA RCA?

Poți să comanzi asigurarea RCA apelându-ne la numărul de contact de mai jos sau poți să comanzi online fără a te mai deplasa la sediu.

Comanzi direct din confortul casei tale, a biroului unde îți desfășori activitatea sau de unde dorești. Apasă pe butonul de mai jos, urmând ca asigurarea să îți fie transmisă pe mail, whatsapp sau alte rețele sociale!

Despre autorul postării:

Nu circula fără asigurare RCA și ferește-te de necazurile foarte mari pe care le poți întâmpina.

Nu circula fără asigurare RCA și ferește-te de necazurile foarte mari pe care le poți întâmpina.